вівторок, 14 травня 2019 р.

Прозора школа

Прозора школа – як працює система відкритих бюджетів


За законом “Про освіту”, школи повинні публікувати кошторис і звіт про надходження та використання коштів (стаття 30). Але на практиці на шкільних сайтах інколи бракує такої інформації. І хоча в деяких містах (як от в Києві чи Львові) збирати з батьків гроші на побутові потреби заборонили, у школах не завжди відмовляються від допомоги.
Щоб фінансування шкіл було прозорим, і батьки знали, на що дають гроші і чи є в цьому потреба, в Україні створили платформу Openschool.in.ua(реалізується за підтримки Атикорупційної ініціативи ЄС). Розповідаємо, як працює ця ініціатива.

У чому ідея?

Openschool.in.ua – це електронна система відкритих бюджетів шкіл. Її розробили херсонські активісти – Юрій Антощук та Андрій Жнивін.
На сайті можна побачити дані про надходження та витрати шкіл, які зареєструвалися в системі. Там же батьки можуть дивитися, чи формував директор бюджетний запит на певну потребу (тобто чи звертався в управління освіти про фінансування), чи виділялися на неї кошти з місцевого бюджету, і вже тоді вирішувати, чи перераховувати гроші.
Перерахунок можна зробити прямо в системі з банківської картки.

Що видно на сайті:

  • Коли, хто і скільки пожертвував коштів, потреби і бюджетні запити шкіл, кошториси (але не всі їх публікують), скільки коштів отримано з бюджету і на що їх витрачено.
  • Обговорення. Якщо школа публікує потреби, батьки можуть ставити їм оцінку важливості (від 1 до 5) і дискутувати. Поки що це дорадча функція, на яку школа може і не звернути увагу.

Скільки коштує підключитися?

Це безкоштовно.

Як підключити свою школу?

Закладу освіти потрібно подати заяву про підключення з усіма даними і реквізитами, а також надати контакти людини, яка стане адміністратором сторінки школи. Це можна зробити через сайт системи.
Або ж команда Openschool.in.ua підписує меморандум з управлінням освіти (так було у Дружківці, Краматорську, Слов’янську), і управління освіти надає всю інформацію про школи централізовано.

Хто може бути адміністратором і чи складно ним бути?

Адміністраторами можуть бути як представники батьківських комітетів, так і колективів шкіл. Якщо школа має фінансову автономію і свою бухгалтерію, то часто адміністратором стає бухгалтер, якщо ні – то вчитель інформатики або хтось інший.
Завдання адміністратора – завантажувати в систему всю документацію, яка стосується витрат і надходжень школи.
Користуватися системою вчать (це чотири очні практичні сесії по годині кожна), а на платформі можна працювати як з комп’ютера, так і зі смартфона. Хоча в одному з телесюжетів вчителька з Херсону казала, що їй складно у всьому розібратися.
Також на сайті є відеоуроки. Детальніше про обов’язки адміністратора можна дізнатися тут. 

Чи треба всю звітність завантажувати двічі: на сайт школи (як вимагає закон) і на сайт Openschool.in.ua?

Ні. Якщо школа буде в Системі, інформація на сайт закладу буде завантажуватися автоматично.

Скільки шкіл уже долучились до системи?

Зараз 412 заклади освіти (і школи, і садочки) показують на сайті інформацію про бюджетні кошти, 142 школи звітують про використання благодійних коштів. Всього на сайті зареєстровано 1574 користувачі (батьки та адміністратори).
Втім, є також області, з яких ще жодна школа не долучилася до системи.
Нещодавно у Чернівцях петиція про приєднання всіх шкіл до системи зібрала необхідні для її розгляду голоси.

Що кажуть освітяни?

Директорка школи №3 у Чернігові каже, що система дає можливість у будь-який час будь-кому подивитися, скільки коштів і на що саме дає держава: від зарплат учителів (загальна сума для всіх) до комунальних платежів. Усе це можна переглянути в діаграмах.
За словами Юрія Антощука, директори просять розробників дати школам можливість отримувати кошти на рахунки благодійних фондів. Наразі всі кошти йдуть на спецрахунки в Держказначействі.
“Директори кажуть, що зі спеціального рахунку складно використати кошти, а коли трубу прорвало, то треба швидко вирішувати питання. БФ, власне, можуть швидко заплатити за ремонт труби”, – каже Антощук.
У деяких містах відмовляються долучитися до системи саме через те, що не можна підключити БФ. Про це говорять й батьківські комітети.
Також батьки не хочуть робити онлайн-платежі через комісію.

Чи є контакт з МОН?

Презентація системи Міністерству освіти і науки мала відбутися в лютому, але через технічні доопрацювання відбудеться не раніше травня. За минулий рік команда проекту отримала дуже багато побажань від директорів і користувачів.
Прозора школа – як працює система відкритих бюджетів
Зараз 412 заклади освіти (і школи, і садочки) показують на сайті інформацію про бюджетні кошти, 142 школи звітують про використання благодійних коштів. Фото: автор – AllaSerebrina, Depositphotos
На оновленому сайті адміністратори зможуть не тільки публікувати інформацію про надходження та використання бюджетних і позабюджетних коштів, але й всю інформацію, передбачену статтею 30 Закону “Про освіту”, та створювати краудфандингові проекти.

Критикапрозора школа

Немає коментарів:

Дописати коментар

  24 травня, 2023 . Дистанційне навчання. 3 клас   1 урок – математика (о 8.30)   2 урок – 5 уроки – працюємо самостійно.   За...